wtorek, 23 lipca 2013

Ogórkowo...

Lubię tę porę roku, gdy przychodzi czas zaprawiania owoców i warzyw na zimę. 
W domu tak przyjemnie pachnie. 
Od roku u mnie w domu króluje sałatka ogórkowa uwielbiana przez mojego syna i dlatego chciałabym się z Wami podzielić przepisem. 
 

Ogórki na miodzie 

2 kg ogórków
1 łyżka soli
2 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu

Ogórki pokroić w słupki lub dowolnie (ja kroiłam w grube plastry).
Posolić i odstawić na 3 godziny.
Przełożyć do słoików dodać koper, czosnek i gorczycę.
Zalać zalewą i gotować 5 minut. 



 Smacznego!

 Nie skończyło się na sałatce.


W tym roku padło na nalewkę z czerwonej porzeczki.

Moje kuzynki obdarowały mnie pięknymi gazetkami, dziewczyny bardzo Wam dziękuję.






 Miłego wieczoru.




9 komentarzy:

  1. Apetycznie wyglądają te ogóreczki - pozwolisz, że wypróbuję Twój przepis:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wlasnie pokroilam ogorki i mam zamiar zrobic wg twojego przepisu :)
    Fajne te gazetki
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. To może podaj przepis jeszcze na naleweczke? ? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. No miodzio :) Moja mama robi w słupkach, może i ja spróbuję :)
    O tak - podziel się przepisem na naleweczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapasy na zimę już są ! U mnie jest raczej dżemowo niż ogórkowo. Ciągle smaży się coś na kuchni...

    OdpowiedzUsuń
  6. Też raz jadłam takie ogórki z miodowej zalewy - były przepyszne. Wypróbuję Twój przepis - dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ogórki ..w takiej zalewie jeszcze ni jadłam .Dlatego prędziutko skorzystam z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. hmmm pycha:) gazetki super, zwłaszcza ta najnowsza, ciekawe czy będzie ją U NAS KUPIĆ:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że mnie odwiedzacie i zostawiacie ślad po sobie w formie komentarza :)